Digitale valuta (digitaal geld, elektronisch geld of elektronische valuta) verschilt van fysieke valuta (zoals bankbiljetten en munten). Het vertoont eigenschappen zoals fysieke valuta, maar staat voor onmiddellijke transacties en grensloze overdracht van eigendom. Voorbeelden hiervan zijn virtuele valuta’s en cryptocurrencies. Net als traditioneel geld kunnen deze valuta’s worden gebruikt om fysieke goederen en diensten te kopen, maar kunnen ze ook worden beperkt tot bepaalde gemeenschappen, zoals voor gebruik binnen een onlinespel of sociaal netwerk.

Digitale valuta is een geldsaldo dat elektronisch wordt geregistreerd op een kaart of ander apparaat met een opgeslagen waarde. Een andere vorm van elektronisch geld is netwerkgeld, waarmee waardeoverdracht via computernetwerken, met name het internet, mogelijk wordt. Elektronisch geld is ook een vordering op een particuliere bank of andere financiĆ«le instelling zoals bankdeposito’s.

Digitaal geld kan gecentraliseerd zijn, waarbij er een centraal controlepunt is over de geldhoeveelheid, of gedecentraliseerd, waarbij de controle over de geldhoeveelheid uit verschillende bronnen kan komen.

Categorieƫn: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *